
Het gevaar van API’s als open deur
Raadplegen van kentekens, opvragen persoons- en of bedrijfsgegevens, uitvragen van de status...
ICT is voor de meeste leidinggevenden niet het meest geliefde onderwerp. Het ontbreekt managers vaak aan specifieke kennis en omdat het gebruikte jargon niet meehelpt is het aan deze beslissers ‘verkopen’ van broodnodige maar complexe IT functionaliteit vaak een enorme uitdaging.
Wat werkt niet?
Wat vooral niet werkt is het gebruik van veel jargon en terminologie om uit te leggen dat het dankzij integratie technieken als RestAPI’s, ESB’s en andere oplossingen, mogelijk is om gegevens uit applicatie A automatisch op te halen zodat ze verwerkt kunnen worden in applicatie B. Of dat je in een iPaaS moet investeren omdat dit een solide basis is voor een omgeving die veilig genoeg is om gegevens uit te wisselen met overheidsinstellingen en/of partners.
Wat werkt wel?
Voordat we deze vraag beantwoorden moeten we eerst zelf begrijpen waarom digitale integratie voor non-IT managers zo’n ingewikkeld onderwerp is. Immers, jij en ik weten dat integraties in welke vorm dan ook, de WD40 (smeerolie) zijn van IT en ervoor zorgen dat gegevens soepel en efficiënt gedeeld kunnen worden. Maar als je niet begrijpt wat een moer of een bout is, dan begrijp je ook niet waarom WD40 nodig is als deze twee componenten, vanwege bijvoorbeeld roest, niet doen wat er van verwacht wordt.
3-Stappenplan
Wat nodig is, is een 3-stappenplan. Want naast het IT technische karakter, is het voor veel managers (al dan niet terecht!) onbegrijpelijk dat investeringen van miljoenen euro’s in software niet betekent dat gegevens van verschillende software oplossingen ook eenvoudig uitgewisseld of gedeeld kunnen worden. Een veelgehoorde uitspraak is dan ook; “dan doen die dure consultants die dat nieuwe product aan het implementeren zijn dat integreren er toch even bij!?” Om het probleem tastbaar te maken moeten de beslissers zich goed bewust worden van de complexiteit. En door vragen te stellen binnen een specifiek stappenplan bereik je dat de algehele problematiek zichtbaar wordt en zelfs in overzichtelijke cijfers valt te vangen.
Stap 1 bestaat uit het duidelijk maken dat het soepel en efficiënt uitwisselen van gegevens een bedrijf flexibeler, efficiënter en klantvriendelijker zal maken. Tijdens Stap 2 laat u zien dat dit door de huidige IT complexiteit (veel bouten en moeren die niet lekker op elkaar passen) erg ingewikkeld is. In Stap 3 vervolgens introduceert u een oplossing voor dit probleem; WD40 smeerolie, of wel digitale integraties.
We hebben de vragen stapsgewijs voor u op een rijtje gezet.
Vragen behorende bij stap 1: het duidelijk maken dat soepel en efficiënt uitwisselen van gegevens een bedrijf flexibeler, efficiënter en klantvriendelijker maakt
Vragen bij stap 2: complexiteit landschap
Stap 3 ; de hamvraag
Is het bedrijf een integratiespecialist met alles wat daar bij hoort (een integratie-platform, opbouwen en behouden van kennis, opleidingen en certificering, een specialistische staf) of willen we een IT afdeling die gewoon snel en efficiënt nieuwe business initiatieven kan ondersteunen?
Het belang van digitale koppelingen wordt steeds groter. ALS de gegevens binnen (of buiten) het bedrijf al beschikbaar zijn, dan moeten deze snel en veilig gebruikt kunnen worden voor nieuwe business initiatieven. Flexibiliteit is een must!
Oplossing:
Als het bouwen van integraties als één van de core competenties van IT gezien wordt is het belangrijk om van een (extern beheerde) iPaaS oplossing of API Store gebruik te maken. Als u vindt dat IT slechts een gebruiker van integraties en koppelingen is en dus de verantwoordelijkheid voor bouw, beheer, security en rapportage liever aan anderen overlaat, dan kunt u zich laten ontzorgen door een oplossing als Connections as a Service.
Het ‘verkopen’ van een integratie strategie en alles wat daar eigenlijk bij hoort is een complexe aangelegenheid waar u nog jaren plezier (of juist last) van kunt hebben. Haal dan ook zo vroeg mogelijk een partner binnen die al meer dan 15 jaar ervaring heeft in deze materie. Want alleen dan weet u zeker dat u teleurstellingen kunt voorkomen.
Komt u er zelf niet goed uit, weet u dan gesteund. Onze integratieconsultants kunnen u altijd bijstaan door middel van een gratis adviesgesprek.