Bericht

Informatieketens worden niet korter.

Informatieketens worden niet korter.

Omdat overheden steeds vaker werken in informatieketens die zich deels binnen de muren van de organisatie bevinden en deels extern gehost worden, zijn de eisen rondom koppelvlakken en berichtenverkeer inmiddels ingrijpend veranderd.

 

Lange tijd werd een Enterprise Service Bus (ESB) door de lokale overheid gebruikt om de ‘spaghetti’ aan koppelingen en berichtenverkeer in goede banen te leiden. De ESB verzorgde de communicatie met de koppelvlakken van de verschillende applicaties en databronnen en maakte het beheer van en naar deze koppelvlakken eenvoudiger. De ESB heeft zich in de praktijk dan ook meer dan bewezen.

Bedrijfskritisch
Maar informatieketens krijgen steeds meer schakels, worden complexer en veranderen in rap tempo door bijvoorbeeld specificatiewijzigingen in standaarden of wijzigingen in koppelvlakken van leveranciers. De beschikbaarheid van de verbindingen wordt hierdoor cruciaal, want wanneer een bedrijfskritische koppeling niet naar behoren functioneert, kan dat enorme gevolgen hebben voor de primaire bedrijfsvoering. Hierdoor hebben gemeenten meer dan ooit behoefte aan werkende koppelingen in plaats van complexe ESB-technologie. Want gemeentelijke organisaties kunnen vaak simpelweg de kennis en capaciteit voor het technisch beheer op alle informatieketens niet meer borgen.

Functionaliteit in plaats van techniek
De ESB is zeker niet overbodig geworden, maar het functionele doel dat met een integratievoorziening of specifieke koppeling wordt gerealiseerd staat voorop. Er is een duidelijke trend tot het inkopen van functionaliteiten in plaats van techniek, want uiteindelijk bent u dan veel meer geholpen met Managed Integrations dan met technologie.

Wilt u meer weten over de verschuiving van ESB-technologie naar Managed Integrations?
Registreer u dan voor onze Overheid & Integratie Kennissessie van 23 september.

Informatieketens worden niet korter.