Rikke van der Heide
Profile
Roos Groen
25 april, 2022
Integration heroes

Rikke van der Heide

Enable U bestaat uit individuele helden. Sommigen werken met klanten, anderen sturen facturen. Sommigen zijn ons eerste contact wanneer we gebeld worden en anderen werken op de achtergrond om systemen draaiende te houden of nieuwe connecties te leggen.

Maar de Enable U machine werkt vooral zo efficiënt vanwege onze vele integratiehelden. Deze serie integration heroes is bedoeld om die individuen te eren.

Rikke van der Heide is een bezige bij die zichzelf graag uitdaagt en zijn interesses volgt. In eerste instantie koos hij voor een studierichting die aansloot op zijn communicatieve skills maar gaandeweg kwam hij in contact met ‘de wereld van IT’ en deze topics hebben hem niet meer losgelaten.

 

Rikke van der Heide
Rikke van der Heide

 

Rikke, hoe ben jij met Enable U in contact gekomen en waarom besloot je bij ons te willen werken?
“Niet via een rechte lijn. Mijn carrière begon in 2017 nadat ik mijn studie Communicatiewetenschappen had afgerond. De arbeidsmarkt zat in die tijd redelijk op slot en ik besloot een baan bij een onderzoeksbureau te accepteren. In deze rol waren gesprekken met IT decision-makers een vast onderdeel en ik merkte dat ik de materie ontzettend interessant vond: IoT, API’s, Cloud strategie, Security, ik vond het allemaal prachtig. Een logische volgende stap was dus om me hier meer in te verdiepen en ik werd Functioneel Beheerder van een applicatie binnen het Sociaal Domein. In deze rol was ik gedetacheerd bij meerdere gemeenten. Voor de gemeente Leidschendam-Voorburg deed ik het Functioneel Beheer van (de koppelingen met) het Digitaal Stelsel Omgevingwet (DSO) en zodoende had ik ook regelmatig contact met Enable U, zij waren als integratiespecialist het vaste aanspreekpunt voor de koppeling met verschillende applicaties en processen. De collega’s van Enable U waren professioneel en prettig om mee te werken en na een gesprek met de oprichter Frank Arts was ik verkocht en wist ik dat ik hier wilde komen werken. Daarnaast vind ik technologische ontwikkelingen heel erg interessant, je kunt er niet meer omheen; elk bedrijf is deels ook een IT-bedrijf. Als integratiespecialist ben je op meerdere vlakken met deze ontwikkelingen bezig en is het belangrijk om deze trends goed in de gaten te houden en mee te ontwikkelen.”

Had je ook een voordeel aan je voorgeschiedenis met Enable U? Maakte dit je inwerktraject makkelijker?

“Dat zou ik niet direct zeggen want de technologie was wel nieuw voor me. Ik denk dat het een voordeel was dat ik bekend was met gemeentetermen en koppelingen en standaarden. Het is toch een soort vakjargon dat je spreekt dus kennis hiervan heeft zeker voordelen voor je werkzaamheden.”

Soms moeten we als integratie experts snelle acties beleggen en ons volledig focussen, soms is er ruim de tijd en moeten eerst aan verschillende randvoorwaarden worden voldaan. Dat maakt het werk leuk en uitdagend.”

 

Hoe ben je gegroeid binnen Enable U?
“Toen ik net binnen was bij Enable U kreeg ik de kans om te spreken tijdens een Overheid & Integratie Kennissessie met als thema DSO. Bij Leidschendam-Voorburg was ik namelijk ‘onofficieel’ de eerste Functioneel beheerder DSO. Communicatieve skills vind ik belangrijk en de combinatie van inhoudelijke kennis opdoen en dit teruggeven binnen het team of bij klanten geeft mij voldoening. In de rol van Business Expert kan ik mijn capaciteiten en interesse combineren en van toegevoegde waarde zijn voor de afdelingen Product ontwikkeling, Sales en Marketing en mijn collega-Consultants. De rol is nieuw binnen Enable U en ga ik met veel enthousiasme verder vormgeven.”

 

Je bent ruim een jaar geleden vader geworden, hoe bevalt het om werk en gezin te combineren? Is het ook weleens lastig?
“Gelukkig is het voor ons niet lastig. Het maakt juist je werkzaamheden beter af te kaderen. De klant is natuurlijk koning maar een baby is toch stiekem nog iets meer koning. Je weet dat je er volledig moet zijn voor je gezin. Gedurende de werkdag ben ik volledig gefocust op werk. Het houdt nu alleen wel echt op om 17:00 uur omdat mijn zoontje dan moet eten of opgehaald moet worden van de opvang. Door mijn ouderschapsuren heb ik de mogelijkheid om 4 dagen per week te werken en dit bevalt me goed. We hebben een goede verdeling thuis en we zitten nu in een goed ritme.”

 

Heb je een concreet voorbeeld waar je trots op bent binnen je werk?
“Er komt wel een concrete situatie in me op waarbij ik trots was op mezelf. Ter vervanging van een collega moesten er bij een klant ad hoc veel integraties gebouwd worden. Omdat ik hier ‘vers’ werd ingevlogen heb ik allereerst de situatie goed bekeken en zorgde ik dat ik alle benodigde informatie verzamelde, of dit had uitgezet bij de juiste contactpersoon. Hierna kon ik beginnen met bouwen en heb ik hard gewerkt om alle binnen de gestelde termijn af te krijgen. Dit is gelukt en de klant was erg tevreden. Soms moeten we als integratie experts snelle acties beleggen en ons volledig focussen, soms is er ruim de tijd en moeten eerst aan verschillende randvoorwaarden worden voldaan. Dat maakt het werk leuk en uitdagend.”

 

Afspraak

Hoe kunnen we u Enablen? Plan direct een afspraak in!