+31 (0)20 716 3866 +31 (0)85 888 11 33 info@enable-u.com
API PREC LI 04

Blog: Optimale online dienstverlening door Precision API Monitoring

Veel organisaties ondergaan op dit moment een digitale transformatie om optimale dienstverlening te kunnen realiseren. Hierbij worden steeds meer functies uit verschillende (bron)systemen via apps, forms, websites en API’s direct aangeboden aan klanten, eindgebruikers en ontwikkelaars. De digitale integratieketens die hierbij ontstaan moeten super presteren om klanten een optimale digitale dienstverlening te kunnen bieden.

Makkelijk switchen
Sectoren als telecom, energie en financiële dienstverlening, maar ook centrale -en lokale overheden hebben te maken met nieuwe technologische ontwikkelingen die op hun afkomen, en klanten die hiervan gebruik willen maken. Waar de klant vroeger zijn vaste providers, bank of winkels had, zijn de keuzemogelijkheden inmiddels zeer divers geworden en is het switchen naar een andere webshop, dienst of leverancier eenvoudiger geworden. Daarnaast is het mogelijk om interne producten of diensten via API’s open te stellen zodat developers van andere leveranciers dit weer kunnen combineren met hun producten of diensten. De  scope van het verkoopkanaal wordt hiermee enorm vergroot en de organisatie kan zich onderscheiden door het zo goed mogelijk bedienen van klanten, leveranciers, resellers en developers door het leveren van optimale digitale services.

Aan de basis van deze digitale services liggen koppelvlakken in de vorm van zg. API’s en microservices. Door deze te combineren ontstaat een ketenintegratie waarbij de zwakste API of microservice de performance van de gehele dienst bepaald. Inzicht in de prestaties van API’s en microservices is dus van cruciaal belang voor het kunnen faciliteren van een vlekkeloze klantervaring. Hiermee kun je meer diensten aanbieden, wordt een grotere klanttevredenheid gerealiseerd en houd je klanten onboard waardoor ze meer diensten afnemen of meer inkomsten genereren. Om de organisatie grip te geven op hun digitale services heeft Enable U “Precision API Monitoring” toegevoegd aan het producten portfolio als toevoeging op de API gateway (Enable 2Secure).

 

Inzicht in de prestaties van uw API’s  is van cruciaal belang voor optimale digitale dienstverlening en klantervaring.

 

Time-outs kosten klanten
Stel bijvoorbeeld dat een klant een webformulier invult waarbij informatie wordt ingeladen uit drie verschillende bronsystemen. Normaliter zou dat 0,8 seconden duren, maar nu is laadtijd ineens meer dan 4 seconden geworden waardoor er time-outs kunnen optreden en eventuele betalingen niet lukken. Door de achterliggende API’s van toeleveranciers op te nemen in de API Gateway kunnen schommelingen in reactie en responstijden worden gesignaleerd met behulp van Precision API Monitoring. Hierbij wordt in een gebruiksvriendelijke, maar zeer gedetailleerde log de fouten en waarden van de transactie vastgelegd en hoeft een beheerder niet te gaan zoeken. Dit vermindert de meantime to resolve (MTTR) drastisch.

Doormiddel van Predictive Monitoring kunnen mogelijke performanceproblemen van de API’s al vroegtijdig gesignaleerd worden. Dus vóórdat het systeem plat gaat of gebruikers, burgers, klanten of developers hinder ondervinden. Dit is essentieel voor het gebruikersgemak.

Met API Precision Monitoring maken we de informatieketen inzichtelijk en laten we in een mooie grafische interface realtime zien waar fouten, vertragingen of hick-ups ontstaan in alle gekoppelde systemen, databases, queues enzovoort. Hierdoor kunnen DevOps-teams problemen snel vaststellen, aanpakken en effectiever samenwerken.

Er is lang gefocust op digitale dienstverlening en het integreren en koppelen van diverse bronsystemen. Nu maken we het ook mogelijk om aan de leveranciers van de achterliggende systemen aan te tonen wat de performance van hun systemen is en dat dit direct invloed heeft op de digitale dienstverlening van de organisatie. Zo zorg je uiteindelijk voor de optimale klantervaring.

Benieuwd hoe Precision API Monitoring de optimale gebruikerservaring mogelijk maakt?

Laat uw gegevens achter om meer informatie te ontvangen.