+31 (0)20 716 3866 +31 (0)85 888 11 33 info@enable-u.com
Joost Wijnings 641

Cloud- en SaaS-leveranciers medeverantwoordelijk voor informatieveiligheid

 

‘Cloud- en SaaS-leveranciers medeverantwoordelijk voor informatieveiligheid’

Bij Enable-U zijn we continu bezig om de integratie- en beveiligingsuitdagingen van klanten op te lossen en dat gaat ons goed af. Nu de (keten)informatievoorziening zich in toenemende mate richting de cloud verplaatst, zien we dat de uitdagingen van onze klanten zich ook daarheen verplaatsen. Dit brengt wel nieuwe aspecten mee: waar je intern nog grotendeels controle hebt over beide kanten van twee te integreren applicaties, is dat bij een koppeling met een applicatie in de cloud niet het geval. Wanneer een keuze voor een applicatie reeds gemaakt is en de applicatie niet blijkt te kunnen voldoen aan de gewenste beveiliging, levert dat voor onze klant een interessante uitdaging op.

Informatieveiligheid in de keten: ‘elke keten is zo sterk als de zwakste schakel’

Onze klanten die over Enable-U 2Secure beschikken, kunnen technisch veel soorten beveiliging ondersteunen. Vanuit het perspectief van de beveiliging is het echter vaak een ongewenste concessie om tegemoet te komen aan een leverancier die over minder mogelijkheden beschikt. De betrokken leverancier heeft overigens ook een financiële afweging te maken over de beveiligingseis van de betreffende klant, namelijk of dit voor hem zwaarwegend / rendabel genoeg is om door te kunnen voeren. En dit staat dan nog los van of het technische haalbaar is om die beveiligingseis ook daadwerkelijk te realiseren.

Het is goed om eens van de andere kant te bekijken. Hoe zijn leveranciers dit dilemma vanuit hun perspectief te slim af? Onze klanten hebben te maken met vele applicaties, intern en in de cloud. Maar voor leveranciers van cloudapplicaties die gebruik maken van gegevens binnen het eigen netwerk van klanten, is de situatie zeer vergelijkbaar met die van onze klanten. Ook zij hebben dus te maken met een diversiteit aan te verbinden omgevingen en bijbehorende beveiligingseisen.

Het is natuurlijk mogelijk om hiervoor eigen oplossingen te ontwikkelen, maar dit is tijdrovend en de ontwikkeling leidt af van de focus op de eigen applicatie. Daarnaast zijn er kant-en-klare oplossingen op de markt, zoals Enable-U 2Secure. Daarmee maak je ook als leverancier gebruik van ruim bewezen technologie en kun je zelf je aandacht richten op de functionaliteit die je met je applicatie wil bieden.

Wanneer je als klant van Enable-U met een dergelijke leverancier geconfronteerd wordt, komen wij graag met deze leverancier in contact. Stuur dit artikel door naar die leverancier en vraag hen om contact met ons op te nemen. Wij bekijken graag de mogelijkheden om u en uw applicatieleverancier verder te helpen.