+31 (0)20 716 3866 +31 (0)85 888 11 33 info@enable-u.com

Enable-U nu member van Qiy Foundation

Enable-U meber Qiy FoundationIntegratiespecialist Enable-U member Qiy Foundation

Enable-U is ruim 10 jaar geleden opgericht door Frank Arts en Kees Neven. Dit Amsterdamse ICT-bedrijf mag zich inmiddels dé integratiespecialist van Nederland noemen. Kees Neven: “We bedienen grote bedrijven en overheidsorganisaties en inmiddels bijna de helft van alle gemeenten met slimme integraties en goed beveiligde informatiestromen, over de grenzen van systemen, locaties en organisaties heen.”

Frank Arts vertelt: “De dienstverlening van de overheid kan echt veel beter. Door integratie kun je het samen leven en werken van Nederlanders verbeteren. Het gaat om veilige ontsluiting van data. Ik ben van mening dat we de privacygevoelige informatie beter kunnen beschermen en tegelijkertijd veel meer kunnen hergebruiken. Integratie hoeft geen knelpunt te zijn, maar kan juist leiden tot nieuwe, waardevolle mogelijkheden.”

“Een belangrijk onderdeel van de digitalisering van overheid, zorg en andere sectoren, bestaat uit het veilig beheren en gebruiken van informatie over mensen” legt Kees Neven uit. “Voor zowel consumenten, burgers, patiënten als zakelijke klanten is het belangrijk dat je grip hebt op data die over jou gaat. Zorg dat degene over wie het gaat zelf ‘enabled’ is om al dan niet toegang te verschaffen tot de betreffende data. Dat mechanisme kunnen we samen met Qiy in alle digitale koppelingen brengen.”

Enable-U en Qiy Foundation hechten beiden veel waarde aan digitaal delen én privacybescherming. We vinden elkaar in de identieke manier van denken over samenwerken en kennis delen. Daarom is de Qiy Foundation bijzonder blij met het Membership van Enable-U. Intussen werken Enable-U en Digital Me als operator van het Qiy Trust Framework aan een aantal gemeenschappelijke proposities.

Het Qiy Trust Framework

In de huidige internetpraktijk spelen API’s een kernrol als de ‘digitale’ lijm tussen vragers en aanbieders van data. Echter dient iedere vrager zich met iedere aanbieder te verbinden. Dit noemen we een many-to-many probleem, omdat het leidt tot een ingewikkelde spaghetti van verbindingen tussen iedereen. Daarnaast spelen er schaalbaarheidsproblemen en problemen op het vlak van databescherming, privacy en het verlenen (en weer intrekken) van toestemmingen.

De oplossing is een veilige, schaalbare en neutrale tussenlaag tussen vragers en aanbieders; het Qiy Trust Framework. Dit is een infrastructuur die gebaseerd is op het Qiy Afsprakenstelsel, met de daarbij horende afspraken op technisch,  juridisch en bestuurlijk gebied. Iedereen kan er gebruik van maken. Het doel is haar gebruikers controle over hun gegevens te bieden.