+31 (0)20 716 3866 +31 (0)85 888 11 33 info@enable-u.com

Gemeente Almere enabled by Jan Jaap

Jan jaap zoutendijk | integratieconsultant, Enable-UJan Jaap heeft de gemeente enabled om formulieren meervoudig te kunnen laten ondertekenen met DigiD

Digitalisering is steeds meer verweven in ons dagelijks leven. We verwachten dan ook dat we als burger alles online kunnen regelen. Een nieuwe kentekenplaat aanvragen, je verhuizing doorgeven of je pasgeboren kind aangeven. Met behulp van DigiD – je digitale identiteit – is het meeste inmiddels wel digitaal (via een webformulier) te regelen, maar in sommige gevallen levert het nog wel eens problemen op. Want wat nu als meerdere mensen hetzelfde formulier moeten ondertekenen met hun DigiD? Dat was tot voor kort onmogelijk. Jan Jaap Zoutendijk, Integration Consultant bij Enable-U, helpt de gemeente Almere om dit te ‘enablen’.

Nieuwe DigiD set-up goedgekeurd door Logius

Iedere inwoner van Nederland kent DigiD. Hiermee kun je allerlei overheidszaken digitaal regelen. Met de komst van DigiD hoeven burgers steeds minder vaak fysiek naar het gemeentehuis. De gemeente Almere heeft de ontwikkeling van de digitale dienstverlening hoog in het vaandel. De gemeente wilde dan ook een nieuwe toepassing waarmee meerdere personen één formulier kunnen ondertekenen met hun DigiD. Een situatie die in de praktijk redelijk vaak voor komt. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van kinderbijslag, dat formulier moet door beide ouders worden ondertekend. Om dit te realiseren is Jan Jaap samen met zijn collega’s aan de slag gegaan met een ontwerp hiervoor, op basis van 2Secure, de security gateway van Enable-U. Bovendien moest dit nieuwe ontwerp worden goedgekeurd door Logius, de beheerder van DigiD. Deze goedkeuring was nodig aangezien het de eerste keer is dat deze set-up wordt neergezet. Officieel mag je maar met één DigiD-account tegelijk inloggen, en met deze nieuwe oplossing log je twee maal in voor hetzelfde formulier.

Uiteindelijk is het ontwerp goedgekeurd en wordt de oplossing gebouwd voor Almere. Dit stelt Almere in staat om burgers via de website beveiligd toegang te geven tot hun eigen systemen, maar via de gateway ook tot applicaties in de cloud. Ondertussen staan al diverse andere gemeenten in de rij voor een soortgelijke oplossing. Jan Jaap:

“Meer dan een jaar geleden heb ik mijn traineeship bij Enable-U afgerond en ik mocht al snel meewerken aan dit soort innovatieve projecten. Het is zeer waardevol om een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van de digitale overheid. Elke dag worden er ergens in het land nieuwe overwinningen geboekt waar andere Nederlandse gemeenten ook hun voordeel mee kunnen doen. En daar zet ik mij graag voor in!”

Enabled By

Wilt u meer lezen over de projecten waar onze integratieconsultants bij betrokken zijn? Lees de Enabled By-blogs van Jimmy, Jenny en Ruud op onze vacaturesite: werkenbij.enable-u.nl.