+31 (0)20 716 3866 +31 (0)85 888 11 33 info@enable-u.com
ENABLE U DIGI D&EHERKKENING

Idensys vervangt eID en DigiD breidt uit met veiligheidsniveau 'Hoog'

Idensys vervangt eID en DigiD breidt uit met smartcard voor veiligheidsniveau ‘Hoog’

DigiD is hét inlogmiddel voor burgers bij overheidsinstanties en in de zorg. Momenteel zijn er twee DigiD inlogniveaus: basis en middel. Deze inlogniveaus bieden verschillende niveaus van veiligheid om zaken te kunnen regelen met de overheid of zorgverzekeraar. Niveau basis is een inlog met wachtwoord en gebruikersnaam, en niveau midden heeft daarbij een sms-code als extra verificatiemiddel. Binnenkort wordt hieraan het nieuwe inlogniveau hoog toegevoegd.

DigiD niveau hoog: de smartcard

Voor inlogniveau hoog is er een nieuw inlogmiddel: een smartcard met kaartlezer. De smartcard kan het rijbewijs of de identiteitskaart zijn. De gebruiker legt deze kaart op de kaartlezer die verbonden is met de computer, waarna hij of zij een pincode in moet voeren. Als de correcte pincode is ingevoerd is de gebruiker ingelogd op het hoge niveau.

In februari begint een pilot om dit inlogniveau te testen.

Idensys

Idensys

Idensys vervangt eID

De pilot om het nieuwe veiligheidsniveau te testen, wordt geleidt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de opdrachtgever voor Idensys welke voorheen opereerde onder de naam eID-stelsel. Idensys stelt je in staat bepaalde gegevens te delen met andere partijen zoals bijvoorbeeld een slijterij of bank. Door integratie van systemen kan de slijterij bepalen of je wel sterke drank mag kopen, en de bank of je wel aan bepaalde voorwaarden voldoet voor een lening. Andere bedrijven zouden bijvoorbeeld simpelweg kunnen controleren of je wel bent wie je zegt dat je bent. Je logt in bij de overheid welke dan de vereiste informatie doorstuurt naar de private partij. Natuurlijk is het van groot belang dat dit geheel veilig gebeurt en alleen met toestemming van de gebruikers. Een slijterij krijgt bijvoorbeeld alleen te zien of je wel of niet alcohol mag kopen en ziet dus niet je geboortedatum.

Enable-U 2Secure is klaar voor inlogniveau Hoog

Enable-U volgt de ontwikkelingen van Idensys op de voet en zorgt ervoor dat de producten in de toekomst goed aansluiten op de ontwikkeling. Zo hebben we voor Enable-U 2Secure al aanpassingen gedaan om het inlogniveau hoog te ondersteunen. Meer informatie? Neem contact op met uw accountmanager!

 

Meer lezen over DigiD en Idensys?

Kaartlezer pilot | DigiD
Naar 1 standaard voor elektronische identiteit | Rijksoverheid
Wat is Idensys? | Idensys