+31 (0)20 716 3866 +31 (0)85 888 11 33 info@enable-u.com
Christoffel Klimbie

Snoei het woud van VPN-verbindingen

Christoffel Klimbie Enable-U

Bent u werkzaam op de IT-afdeling van een gemeente of andere overheidsinstelling?

We willen de burger centraal zetten in de opzet van de digitale dienstverlening, maar de data en functionaliteiten die we daarvoor nodig hebben zijn versnipperd ondergebracht in enkele tientallen, of misschien zelfs honderden applicaties. Niet alleen in onze applicaties, maar ook bij ketenpartners. Hoe pakken we dit goed aan?

Als u werkzaam bent op de IT-afdeling van een gemeente of andere overheidsinstelling, dan zijn dergelijke verbindingen waarschijnlijk geen vreemde voor u. En hoogstwaarschijnlijk gebruikt u voor het gros nog VPN-verbindingen. Maar is deze aanpak nog houdbaar in de toekomst? En belangrijker, wat is het alternatief?

Applicaties moeten soepel met elkaar samenwerken en gegevens uitwisselen voor een optimale digitale dienstverlening. Dit betekent dat u ook steeds vaker verbindingen moet maken naar (externe) systemen, in de cloud of ‘op de grond’. Ook moeten steeds meer backofficeapplicaties kunnen communiceren met Landelijke Voorzieningen en cloud applicaties.

VPN als standaard

VPN-verbindingen waren tot voor kort een prima middel om nieuwe verbindingen te realiseren. En bij vrijwel iedere organisatie zie je het terug. Maar gezien de huidige trend, waarin er steeds meer verbindingen nodig zijn, wordt het alsmaar lastiger om nog het overzicht te bewaren. De wildgroei aan VPN-verbindingen zorgt voor een enorme complexiteit. Welke verbindingen zijn er? Wanneer verlopen de certificaten? Hoe is de beveiliging geregeld? De complexiteit van beveiliging neemt impliciet toe met het aantal koppelingen. Ga maar eens na: het is vele malen eenvoudiger om een gebouw met slechts één ingang te beveiligen dan een gebouw met tien ingangen. En nog riskanter: cruciale werkprocessen komen in gevaar als verbindingen uitvallen. En als er een fout wordt gemaakt kunnen vertrouwelijke gegevens snel op straat belanden.

Kortom: hoog tijd om te snoeien in het woud van VPN-verbindingen. Maar hoe?

Enable-U 2Secure, de digitale poortwachter

Stel nou dat u zou kunnen werken met één centrale toegangspoort? Een poort die dient als knooppunt voor alle digitale informatiestromen tussen systemen van verschillende leveranciers. Waarmee u automatisch al het in- en uitgaande verkeer van een netwerk kan controleren. En nog belangrijker: waarmee u in een mum van tijd nieuwe partijen aan kunt sluiten. Zou u daar dan voor kiezen?

Enable-U 2Secure biedt ons die mogelijkheid. Met behulp van deze gateway kan al het berichtenverkeer eenvoudig beveiligd en geregisseerd worden. De gateway fungeert in feite als een slimme, maar onverbiddelijke poortwachter die eenvoudig geïnstrueerd (geconfigureerd) kan worden om de toegangsregels (policies) af te dwingen. Deze poortwachter staat voor het koppelvlak van midoffice- en backoffice-applicaties, eventueel in de cloud, en virtualiseert de verschillende toegangspunten van iedere applicatie. Alle aanvragen voor data of functionaliteit worden gedaan via de gateway, waardoor de applicatie zelf niet aangepast hoeft te worden. U kunt er zelfs nieuwe bedreigingen (zoals DDOS-aanvallen en SQL-injections) mee afvangen en authenticatiemethoden zoals DigiD en eHerkenning toevoegen.

Join the club

Nu kunnen wij ons best voorstellen dat dit allemaal behoorlijk omvangrijk klinkt. Het is ook niet niks om te snoeien in de ogenschijnlijk goed functionerende verbindingen. Echter hebben ondertussen al ruim 30 Nederlandse overheden de snoeischaar ter hand genomen. Denk aan het Kadaster, RDW, CIBG en Kamer van Koophandel en vele gemeenten, waaronder Den Haag, Nijmegen en Almere. Bent u benieuwd naar hun ervaringen? Wij hebben hun praktijkverhalen verzameld. Lees ze in de Whitepaper en laat je inspireren, motiveren en activeren om integratie en beveiliging naar een hoger plan te tillen.

Enable-U 2Secure is een standaardoplossing voor de vraagstukken van vandaag – maar biedt ook gereedschappen voor de integratievraagstukken van morgen. We vertellen graag hoe we u met deze snoeischaar kunnen helpen om door de bomen het bos weer te zien in het woud van VPN-verbindingen.