+31 (0)20 716 3866 +31 (0)85 888 11 33 info@enable-u.com
EIDAS LI E02

5 veelgestelde vragen over de eIDAS verordening

1. Wat is de eIDAS-verordening?

Europese lidstaten hebben afgesproken dat zij dezelfde begrippen, afspraken en infrastructuur gebruiken wanneer het gaat om toegang tot online dienstverlening. De Europese Unie wil hiermee regelen dat het makkelijker en veiliger wordt om binnen Europa online zaken te regelen. Het is de bedoeling dat alle Nederlandse publieke organisaties vóór september 2018 voldoen aan de eIDAS verordening en dus voorbereid zijn op het verlenen van online toegang. Vanaf september 2018 moeten Europese burgers en bedrijven bij alle Nederlandse organisaties in de publieke sector kunnen inloggen met hun eigen nationale inlogmiddel.

Bijvoorbeeld: Mijnheer Koch uit Keulen heeft een 2e huis in Zeeland en wil een bouwvergunning aanvragen. Hij gebruikt zijn Duitse DigiD om in te loggen op het OmgevingsLoketOnline in Nederland.

Een Belgische Chirurg uit Antwerpen werkt in het ziekenhuis van Vlissingen en moet in het BIG register zijn bijscholingsgegevens opvoeren en gebruikt zijn Belgische DigiD om in te loggen bij het BIG Register.

Met de eIDAS verordening kunnen Europese organisaties deze processen volledig digitaliseren.

2 Moet mijn organisatie ook voldoen aan de eIDAS verordening?

Als uw organisatie een publieke organisatie, óf een private organisatie met een publieke taak is, en als Nederlandse burgers en bedrijven bij u kunnen inloggen met inlogmiddelen op niveau substantieel en/of hoog, dan moet uw organisatie per september 2018 eIDAS proof zijn.

Wat te doen?
Enable U heeft de snelste en veiligste
implementatie voor eIDAS
voor Nederlandse overheden klaar staan. 

As a Service!

 

3. Welke verschillende betrouwbaarheidsniveaus bieden DigiD en eHerkenning en hoe corresponderen deze met eIDAS?

eHerkenning kent vijf verschillende betrouwbaarheidsniveaus en voldoet aan de eIDAS betrouwbaarheidsniveaus. DigiD kent vier niveaus. In onderstaande tabel staan de verschillende niveaus opgesomd:

 

eHerkenning DigiD eIDAS
1 Basis Laag
2 Basis Laag
2+ Midden Laag
3 Substantieel Substantieel
4 Hoog Hoog

 

De betrouwbaarheidsniveaus van eHerkenning blijven bestaan, ondernemers kunnen met een eHerkenningsmiddel gebruik blijven maken bij Nederlandse dienstverleners.

4. Hoe kan mijn organisatie voldoen aan de eIDAS-verordening?

Voor een werkende eIDAS-keten is nodig: de eIDAS oplossing van Enable U, een eIDAS makelaar, de koppelingen van de eIDAS makelaar naar de landelijke DigiD’s én eIDAS-proof landelijke DigiD’s. Wij hebben vele overheidsorganisaties al gekoppeld aan voorzieningen als DigiD, Qiy Foundation, Idensys, en eHerkenning middels koppelvlakken en protocollen als DV-HM, WUS en ebMS2.

5. Wat betekent dit voor mijn organisatie?

Afhankelijk van de complexiteit van uw organisatie zal het koppelen naar deze voorziening enkele dagen tot twee weken duren.Deze dienst is maatwerk, want de uitvoering is afhankelijk van wat er eventueel meegekoppeld gaat worden. De eIDAS verordening-koppeling leveren wij –indien u onze 2Secure oplossing gebruikt voor de beveiliging van uw informatiestromen-ook As a Service.

We kunnen u eenvoudig aansluiten zodat u voldoet aan deze Europese standaard. 
eIDAS voor iedere gemeente in Nederland voor een fixed fee van 300,- per maand. 
Voor het inweven van de functionaliteit met uw backend applicaties maken we graag een afspraak.

Neem nu contact op
Dan zorgen wij ervoor dat u voor 29 september Europa-proof bent.