+31 (0)20 716 3866 +31 (0)85 888 11 33 info@enable-u.com
AG Connect 2018 3 8 Hoe De Slag Om IT Talent Wordt Gevoerd In Amsterdam

Interview: Hoe de slag om IT talent wordt gevoerd in Amsterdam

IT-vacatures zijn overal steeds lastiger in te vullen, maar Amsterdam spant de kroon. Hoe slagen werkgevers in de hoofdstad er toch in om talen aan zich te verbinden? AG Connect benaderde 5 bedrijven met (hoofd)kantoren in Amsterdam om te vragen hoe zij de strijd om IT-talent denken te gaan winnen: Enable-U, Hyarchis, Lightspeed, Onguard en QNH Consulting.

Bepaalde vacatures zijn in de hoofdstad nog moeilijk te vervullen dan op andere plaatsen. Dat geldt met name voor IT-vacatures. De moeilijkste vacature in Amsterdam om binnen twee maanden te vervullen, is applicatieontwikkelaar. Uit gegevens van Indeed bleek onlangs dat ruim twee derde van deze openstaande functies voor applicatieontwikkelaars langer dan zestig dagen online blijft staan. Verder zijn vacatures voor de functie van servicetechnicus en voor functies op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO) moeilijk te vervullen. Android-developers staan ook nog in de top 10 van moeilijkst vervulbare vacatures.

Hoewel het aantal werkzoekenden met een technische achtergrond op zoek naar een baan in Amsterdam is toegenomen, blijkt de arbeidsmarkt toch nog te krap te zijn. In de hoofdstad zitten ontzettend veel IT-bedrijven en landelijk blijft het aanbod van (aankomende) IT-professionals ver achter bij de vraag. AG Connect sprak met 5 bedrijven uit Amsterdam hoe zij proberen talent aan zich te verbinden. Van aparte doelgroepenbenadering, tot snacks en opties, van het verkorten van sollicitatieprocedures tot het zelf omscholen van niet-IT’ers tot IT’ers.

 

Juiste wervingsbeleid ontbreekt

Volgens de Job Applicant Confidence Index (JACI) van PageGroup, die ieder kwartaal de stemming op de arbeidsmarkt meet, ontbreekt het veel werkgevers aan het juiste wervingsbeleid. “Organisaties zullen serieus moeten gaan investeren in de persoonlijke ontwikkeling van werknemers, anders lopen ze talent mis”, stelt Joost Fortuin, Managing Director van PageGroup Nederland. Hij ziet nog altijd bedrijven die zich niet realiseren dat de arbeidsmarkt volledig is veranderd. “Afgestudeerden hebben de banen voor het uitkiezen. Werkgevers zullen daarom veel harder moeten rennen om de beste mensen binnen te halen.”

De macht is dus aan het verschuiven van werkgevers naar kandidaten. “Bedrijven die achterover leunen zijn een overblijfsel van de crisisjaren, toen er meer dan genoeg kandidaten waren om uit te kiezen. Maar die tijd is nu echt voorbij. Werkgevers die hun wervingsbeleid vorig jaar nog niet hebben aangepast, moeten dat zeker in hun lijstje met goede voornemens voor 2018 opnemen”, aldus Fortuin.

 

Flexibiliteit belangrijker dan salaris

 Om talent aan te trekken zullen bedrijven zich beter aan kandidaten moeten verkopen. Zo vinden veel werknemers dat bedrijven te weinig investeren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Slechts 39 procent is tevreden over zijn of haar werk-privébalans, wat een daling is van 3 procent ten opzichte van een jaar geleden. De tevredenheid over de ontwikkeling van vaardigheden is met 8 procent gedaald tot 58 procent.

De cijfers verbazen Joost Fortuin niet. “Als een kandidaat verschillende aanbiedingen van werkgevers tegen elkaar kan afwegen, stelt zij of hij hogere eisen. Een goed salaris is niet voldoende meer: flexibiliteit en goede mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen wegen veel zwaarder.”

 

Enable U: Op zoek naar non-IT’ers en die omscholen

Enable U wil dit jaar met minimaal tien mensen groeien. De vacature voor Integratie Consultant staat eigenlijk het hele jaar open en het afgelopen jaar zijn in totaal al 10 integratieconsultants aangenomen. Vooral op medior en senior niveau wordt het steeds lastiger om IT-vacatures in te vullen. “Sollicitatieprocessen duren hier lang: het duurt meestal 3 tot 5 maanden voordat we een dergelijke vacature gevuld hebben. Als je dit vergelijkt met andere vacatures, is dat erg lang. Wij hebben bijvoorbeeld recentelijk binnen één maand een nieuwe office manager en een marketingmedewerker aangenomen”, vertelt HR-Manager Judith Veenstra.

Wat haar opvalt is dat afgestudeerde IT’ers vaak niet de kennis hebben, die vanuit de markt wordt gewenst. “Zo vormt integratie echt een niche binnen de IT, waarbij er weinig aansluiting is bij de meeste IT-studies. Daarnaast is het dringen geblazen om de goede IT’ers voor je te winnen. Naast dat je een aantrekkelijke werkgever moet zijn, merken we dat goede IT’ers zo gewild zijn dat de arbeidsvoorwaarden soms buiten proportie zijn.”

Omdat de markt van goede IT’ers krap is, is Enable U zelf op zoek gegaan naar getalenteerde bèta-mensen, ongeacht hun studieachtergrond. “Zo hebben wij bijvoorbeeld een vulkanoloog, archeoloog, biogeneticus en scheikundige in dienst, die inmiddels uitgegroeid zijn tot IT-specialisten.” In samenwerking met Young Capital heeft de integratiespecialist een opleidingstraject opgezet, waarbij het non-IT’ers opleidt tot IT’er. “Ze volgen eerst een Java-traineeship bij Young Capital en worden vervolgens on-the-job bij ons opgeleid. Zodra ze bij ons aan de slag gaan krijgen ze een ervaren buddy, waarmee ze de boer op gaan en projecten uitvoeren.” Door de gemêleerde achtergrond van de werknemers ziet Veenstra veel verschillende inzichten, wat een frisse kijk geeft op de operatie.

Enable U heeft daarnaast een aantal externe bureaus waarmee het samenwerkt. “Daar komen af en toe juweeltjes uit. Wij werken ook veel met LinkedIn, waarbij we proactief interessante kandidaten benaderen. Tijdens de gesprekken vinden wij het belangrijk dat onze bedrijfscultuur duidelijk wordt, waarin onze Integratie Consultants veel vrijheid en afwisseling krijgen in hun baan. Daarnaast is de sfeer informeel en zorgen we dat we vaak samenkomen om leuke activiteiten te doen. Zo zijn we bijvoorbeeld afgelopen week met zijn allen gaan varen tijdens het Amsterdam Light Festival en zijn we afgelopen jaar een weekend gaan survivallen in de Ardennen. Wat ook helpt is onze werken bij-site, waarop werknemers gave projecten delen die ze hebben gedaan.”

Het artikel is ook te lezen op AG Connect.