+31 (0)20 716 3866 +31 (0)85 888 11 33 info@enable-u.com
BGT2

Enable U sluit gemeente Leidschendam-Voorburg aan op BGT

Integratiespecialist Enable U heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg succesvol aangesloten op alle onderdelen van de landelijke voorziening Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). De BGT is een gedetailleerde grootschalige digitale kaart van Nederland, waarop alle fysieke objecten zoals gebouwen, wegen, water en groen zijn vastgelegd.

Met het implementeren van de koppeling tussen de BGT en Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) kunnen nu alle wijzigingen rondom adressen en gebouwen real-time en geautomatiseerd worden doorgegeven en kan de gemeente, als bronhouder van de BGT, haar bijdrage leveren aan een eenduidige digitale kaart van Nederland. Eerder werd door Enable U al een koppeling tussen de BGT en Beheer Openbare Ruimte (BOR) gerealiseerd.

Klaar voor de Omgevingswet
De Gemeente loopt met het realiseren van deze koppelingen vooruit op de komst van de Omgevingswet, die ingaat op 1 januari 2021. De Omgevingswet, die de huidige wet- en regelgeving over de fysieke leefomgeving bundelt, wordt ondersteund door één digitaal stelsel. Hierdoor beschikken inwoners, bedrijven en ketenpartners over kwalitatief betere informatie en zijn zij sneller op de hoogte van veranderingen in de openbare ruimte.

Tijdbesparing en lagere foutgevoeligheid
“De koppeling tussen de BGT en de BAG was voor ons de grootste uitdaging”, vertelt Leana Vlok, Informatiemanager Ruimtelijk Domein van de gemeente Leidschendam-Voorburg. “Er waren nieuwe versies nodig van alle applicaties om de meervoudige gegevensstromen tussen de BGT en de BAG te realiseren. Met behulp van Enable U en hun gateway-oplossing Enable 2Secure is de keten extra beveiligd en hebben we grip verkregen op de koppelingen en de afhandeling ervan. Doordat we de gegevens van nieuwe projecten niet meer handmatig hoeven in te voeren, besparen we bovendien veel tijd. We kunnen nu in één keer gegevens als een pakket samengestelde berichten aanbieden.”

Frank Arts, CEO van Enable U, vult aan: “Enable U helpt in dit geval om het digitaal samenwerken tussen organisaties te verbeteren. Gemeentes besteden taken op het gebied van het beheer van de openbare ruimte steeds vaker uit aan externe partijen. Om misverstanden te voorkomen is het belangrijk dat deze partijen over actuele informatie beschikken. Met deze laatste koppeling zijn handmatige invoeracties niet meer nodig, worden minder fouten gemaakt en is iedereen nu altijd up-to-date.”