+31 (0)20 716 3866 +31 (0)85 888 11 33 info@enable-u.com
Maria Zimakova 672

Regio Twente streeft naar de cloud

Maria Zimakova, Integratieconsultant bij Enable-UEnable-U implementeert Digikoppeling en 2Orchestrate in Shared Services Netwerk Twente

Regio Twente, het samenwerkingsverband van de veertien Twentse gemeenten, moet steeds meer informatie en documenten uitwisselen met Omgevingsloket online (OLO) en andere samenwerkingspartners. Maria Zimakova, integratieconsultant bij Enable-U, werkt samen met Regio Twente om dit proces digitaal uit te voeren. Enable-U is hierin verantwoordelijk voor de implementatie van de Enable-U Digikoppeling en Enable-U 2Orchestrate binnen een open netwerkstructuur, het Shared Services Netwerk Twente (SSNT). Hierdoor kunnen de Twentse gemeenten straks gemakkelijk, eenduidig, veilig en betrouwbaar informatie en documenten uitwisselen met andere overheden en ketenpartners.

OLO: Almelo en Hellendoorn leiden de weg

Met de Enable-U Digikoppeling is Regio Twente al aangesloten op het Omgevingsloket online (OLO). Bij het Omgevingsloket Online kunnen burgers en ondernemers achterhalen of zij voor hun plannen (bijvoorbeeld een nieuwe dakkapel of een nieuw bedrijfspand) een omgevingsvergunning nodig hebben. Ook kunnen zij de betreffende vergunning via het digitale loket aanvragen en de status van hun aanvraag volgen. De eerste Twentse gemeente, gemeente Almelo, was eerst aangesloten op het OLO in februari 2016 en beschikbaar voor burgers sinds mei 2016. De volgende, gemeente Hellendoorn, zal in juni van dit jaar worden aangesloten.

Enschede de eerste met NHR

Ook koppelt Enable-U de verschillende basisregistratie- en datadistributiesystemen van de gemeenten van Regio Twente met het Nieuw Handelsregister (NHR) service. Met deze aansluiting beschikken de gemeenten over real-time bedrijfsgegevens afkomstig van de Kamer van Koophandel (KvK). De eerste Twentse gemeente om NHR aan te sluiten is gemeente Enschede, gemeente Almelo volgt daarna.

In de nabije toekomst volgt ook de koppeling met MijnOverheid Berichtenbox met de unieke scheiding van de verantwoordelijkheden tussen Regio Twente, individuele gemeenten en individuele systemen.

Over Regio Twente

Regio Twente is het samenwerkingsverband van de veertien Twentse gemeenten met een verzorgingsgebied van ruim 626.000 inwoners. Vóór en mét hen vervult ze werkzaamheden op een heel breed gebied: economische zaken, volksgezondheid, jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning, recreatie en toerisme en vrijetijdseconomie.

De aangesloten gemeenten zijn: Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Hof van Twente, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden.