zorgsector Enable U
Profile
Marcel den Hartog
28 januari, 2021

Alle schijnwerpers zijn gericht op de gezondheidszorg op dit moment. En als je onder een vergrootglas ligt, zeker in Nederland, dan betekent dit meestal niet veel positiefs. Veel van ons lijken te vergeten dat het hier gaat om een ‘industrie’ waar iedere minuut door het overgrote deel van het personeel gevochten wordt voor de levens van patiënten. In dat licht lijken discussies over een ‘ontransparante EPD (Electronisch Patiënten Dossier) markt’ niet zo belangrijk.

 

Kamervragen over marktdominantie (http://subscriber.mail.marqit.nl/link398V78Q1291784V162Q14476V1314095041Q514036V1833163196Q1.html) en de daarbijbehorende vendor lock-in en hoge kosten zijn gesteld met de beste bedoelingen. Iedereen moet beseffen dat elke euro die uitgegeven wordt aan ICT niet uitgegeven kan worden aan levensreddende apparatuur, het bijscholen van personeel of het inhuren van extra medische staf.

Toch kunnen we de bal niet zomaar bij twee leveranciers neerleggen die, met de beste bedoelingen, een goed product hebben gebouwd waarmee ze 80% van de Nederlandse ziekenhuizen helpen bij hun bedrijfsvoering. De markt is niet gigantisch groot en de ontwikkelkosten en het onderhoud van dit soort software is, ook door continue wijzigende wetgeving en andere zaken, geen sinecure.

Dat er een probleem is met innovatie en efficiency door beperkte mogelijkheden van data uitwisselbaarheid, vendor lock-in en een gebrek aan keuzevrijheid en transparantie komt maar ten dele door de marktdominantie van twee leveranciers. Al decennia lang zijn er problemen met verschillende generaties software van verschillende leveranciers. Al jaren zorgt dit voor gebrekkige data-uitwisselbaarheid en inefficiënte IT- en bedrijfsprocessen en geen enkele organisatie is dit gespaard gebleven, ook de overheid niet.

De maatregelen die minister van Ark voorstelt om tot een oplossing te komen zijn dan ook niet zo vreemd en ik citeer; “interoperabiliteit, versterkte regie op open standaarden, bevordering van de mogelijkheden voor nieuwe marktpartijen plus invloed van gebruikers, vergroting van de zeggenschap over gegevens door zorgverleners, en – tot slot – verbetering van decentrale architectuur met minder systeemafhankelijkheden.” Afgezien van de zeggenschap over de gegevens worden de overige 4 maatregelen met een goed doortimmerde integratie strategie volledig afgedekt.

Met een uitgekiende integratie strategie kunnen gegevens uit verschillende bronnen en applicaties op een onafhankelijke manier toegankelijk worden gemaakt met inachtneming van alle veiligheids- en privacy eisen. Gebruikers kunnen, door gebruik te maken van low-code en no-code oplossingen veel eenvoudiger nieuwe, kleine toepassingen bouwen met gegevens uit bestaande software. Diezelfde gegevens kunnen, ongeacht of ze in een centrale, decentrale of cloud infrastructuur staan op een eenduidige manier benaderd worden.

Voordat de ziekenhuizen verplicht aan symptoombestrijding gaan doen is het misschien verstandiger om samen met een integratiespecialist en hun strategische leveranciers om de tafel te gaan zitten om eens te kijken hoe het (snel) ook anders kan.

Afspraak

Hoe kunnen we u Enablen? Plan direct een afspraak in!

  • DD slash MM slash JJJJ
  • We zullen uw gegevens met respect behandelen. Door uw gegevens achter te laten gaat u akkoord met onze Privacy voorwaarden. U kunt uw voorkeuren beheren in de footer van elke nieuwsbrief die u ontvangt, of door contact op te nemen met marketing@enable-u.com.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.