Open Source: Mythen en Realiteit

Deel 1 van 2

Open Source

Binnen de overheid heeft de term “Open Source” al decennia-lang een magische klank.

Vaak wordt geschermd met termen als “open”, “goed voor de samenleving”, “geen geld naar grote tech reuzen” als redenen waarom open source software w(ok)e is. De Europese Commissie ruimt in haar ICT-strategie ook flink ruimte in voor open source en volgens belangenorganisaties neemt de commissie hier mee zelfs het voortouw in de digitale transitie door openheid, autonomie en focus op de burger.

Promotie

Om het gebruik van open source software te promoten wordt geen argument uit de weg gegaan: continuïteit, leveranciersonafhankelijkheid, marktwerking, (keten)samenwerking, innovatie en veiligheid worden allemaal aangehaald om iedereen te overtuigen van de enorme voordelen die open source biedt. En natuurlijk biedt goede open source software heel veel voordelen.

Niet voor niets maakt bijna ieder commercieel softwareproduct tegenwoordig gebruik van open source componenten omdat het economisch niet slim is om die functionaliteit zelf te ontwikkelen of omdat er simpelweg geen beter alternatief voorhanden is. Toch is een moment van bezinning hier op zijn plaats. Als iets TE mooi lijkt om waar te zijn (veilig, toekomstbestendig, gratis, open, onafhankelijk) dan is dat het ook bijna altijd.

Contributors

Contributors

Open Source software wordt gebouwd door slimme mensen met een passie, maar ook met een huis, een auto, een hypotheek, een partner, misschien wel schoolgaande kinderen. Open Source communities bestaan uit mensen met een passie voor mooie software, voor het testen van code of zelfs het maken van documentatie en de onderlinge relaties zijn op zijn minst bijzonder te noemen. Soms zijn het éénpitters maar steeds vaker worden contributors door hun werkgevers in staat gesteld om als contributor bij te dragen aan OS-projecten.

Uiteindelijk wordt OS-software gebouwd door mensen die, ondanks de zo vaak genoemde ‘peer review’, gewoon fouten maken die kunnen leiden tot wereldwijde paniek (Log4J, Java Spring Framework). Ook zijn er voorbeelden waar er aanpassingen gemaakt worden om een politiek statement (protestware) te maken die gebruikers, ongevraagd, plotseling op hun systemen zien verschijnen. Onlangs heeft een ontwikkelaar zelfs zijn eigen code gesaboteerd uit protest tegen grote bedrijven die in zijn ogen wel van de voordelen van OS genieten maar geen enkele tegenprestatie leverden.

Het punt dat ik hier wil te maken is: bij iedere softwarekeuze is risicomanagement een must. Bij Open Source zijn de risico’s anders, maar zeker wel aanwezig. In het volgende deel zullen we ingaan op een aantal van deze voor- en nadelen.

Contact

Hoe kunnen we U Enablen?

Neem direct contact op!

"*" geeft vereiste velden aan

Met het verzenden van het formulier ga ik akkoord met het inzamelen van mijn naam, emailadres en eventueel telefoonnummer conform het Privacybeleid van Enable U.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.