+31 (0)20 716 3866 +31 (0)85 888 11 33 info@enable-u.com

Gemeente Leidschendam-Voorburg

In de gemeente Leidschendam-Voorburg staat de burger centraal. Het is met ca. 650 medewerkers een ambitieuze organisatie die staat voor innovatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en hostmanship. De gemeente heeft de ambitie om beste dienstverlener van Nederland te worden. Dit is voelbaar in de werkwijze van de gemeente.

ICT binnen de gemeente

Leana Vlok, Informatiemanager Ruimtelijk Domein bij Gemeente Leidschendam-Voorburg: “Als gemeente hebben wij Common Ground omarmd: een moderne, agile manier van ICT-systemen ontwerpen, bouwen en beheren. Common Ground gaat uit van de gedachte van een gezamenlijk gegevenslandschap. Data en applicaties worden losgekoppeld, waardoor je de slag kan maken van silo’s naar een open infrastructuur. Het grote voordeel hiervan is dat het goedkoper is en meer ruimte biedt om sneller en gemakkelijker te innoveren.”

De samenwerking met Enable U

Robert van der Poel, CIO van de gemeente Leidschendam Voorburg, heeft Common Ground vertaald naar ICT-beleid voor de gemeente. Daarin staat onder andere beschreven hoe de gemeente met applicaties en koppelingen omgaat en waar de API strategie aan moet voldoen.

Leana Vlok: “Het eerste gezamenlijke project met Enable U was Omgevingsloket Online, ruim 8 jaar geleden. Enable U realiseerde dit met een Digi koppeling, wat tot volle tevredenheid werkte. Een paar jaar later heeft Enable U op basis van de Enable U API Gateway 2Secure een integratie gebouwd tussen onze nieuwe website en back office applicaties. Inmiddels is Enable U aangewezen als innovatiepartner, omdat ze ons kunnen helpen bij het bereiken van onze ‘stip op de horizon’: technologie als aanjager van nog betere dienstverlening naar de burgers. Het Enable U 2Orchestrate platform speelt een centrale rol bij al onze integratievraagstukken.”

2Orchestrate koppelt robots aan dienstverlening

De eenvoudige koppelingen op basis van Enable U 2Orchestrate maken het voor de gemeente Leidschendam Voorburg mogelijk op nieuwe manieren informatie te verstrekken en service te bieden aan de inwoners en bedrijven binnen de gemeente.

Leana Vlok: “Een van de recente ontwikkelingen is Elvie Pepper, een digitale robot die bezoekers in het gemeentehuis ontvangt. Wij zijn de eerste gemeente die deze robot inzet, als invulling van onze doelstelling om de beste gemeentelijke dienstverlener van Nederland te zijn. Enable U 2Orchestrate zorgt hierbij voor de koppeling met ons afsprakensysteem en de noodzakelijke security aspecten.”

Een andere recente ontwikkeling is de kaartviewer waarmee geografische informatie kan worden getoond met extra informatielagen er overheen. Door Enable U is de gemeente nu in staat deze informatie ook extern beschikbaar te maken voor burgers en bedrijven.

De voordelen

De samenwerking met Enable U levert de gemeente veel voordelen op. Gemeenten zijn bronhouders van de BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) en moeten deze data beschikbaar kunnen stellen voor de buitenwereld. Om dit te kunnen automatiseren, moesten drie verschillende systemen worden gekoppeld. Leana Vlok: “Met Enable U hebben we dit binnen zes maanden gerealiseerd. We waren hiermee de eerste Nederlandse gemeente die deze informatie real-time kan aanbieden. In het verleden was dit handmatig werk, wat elke week een medewerker een volledige werkdag kostte. Dat we dit nu hebben geautomatiseerd betekent een besparing op arbeidsuren, veel snellere verwerking en meer actuele data.”

Een ander voordeel is de vereenvoudiging van het ICT-landschap. Gemeente Leidschendam Voorburg maakt gebruik van landelijke voorzieningen voor de opslag van onder andere aanvragen en vergunningen. Zonder Enable U zou hier een koppeling voor moeten worden gebouwd tussen de gemeentelijke basisregistratie en zes verschillende systemen. Dat is nu teruggebracht tot één enkele Enable U koppeling die zorgt voor de informatie uitwisseling tussen de gemeentelijke en landelijke systemen.

Leana Vlok: “Een goed praktijkvoorbeeld van de voordelen die wij realiseren met Enable U is onze mobiele app Apptimize. Die gebruiken we voor Meldingen Openbare Ruimte, bijvoorbeeld wanneer er ergens afval ligt of een lantaarnpaal niet werkt. Met Enable U worden deze meldingen direct gekoppeld aan het zaaksysteem, iets wat vroeger handmatig werd gedaan en drie dagen kostte. We zijn in november 2017 live gegaan met dit systeem. Na Oud & Nieuw waren wij dankzij deze app de eerste Nederlandse gemeente die alle schademeldingen hadden doorgegeven. We kunnen dankzij deze koppeling niet alleen sneller werken, maar de verhoogde efficiency biedt ook financiële voordelen: met Apptimize hebben we drie FTE kunnen besparen.”

Daarnaast verzorgt het Enable U platform Identity & Access Management en Single Sign-On: het beheer van gebruikers, toegangsrechten. Door dit centraal te regelen in plaats van per applicatie heeft de gemeente kosten verlaagd en de gebruikerservaring verbeterd.

De ervaringen met Enable U

Leana Vlok: “De samenwerking met Enable U bevalt heel goed. Er werken leuke mensen met veel ervaring en expertise, die proactief met ons mee denken en regelmatig met goede nieuwe ideeën komen. Het 2Orchestrate platform is heel robuust: het werkt gewoon altijd. Verder is het ontzettend flexibel, we kunnen zelf met ‘drag & drop’ integraties bouwen. Er komen zelfs andere gemeentes bij ons langs om te kijken hoe flexibel deze Enterprise Service Bus werkt. Met Enable U kunnen wij sneller en slimmer werken, en daardoor betere service bieden naar burgers en bedrijven.”