Bericht

De CIO als veehouder

In december 2019 schreven we een blog met een soortgelijke titel voor een Belgisch IT Magazine. We voorzagen dat grote (cloud) datacenters hetzelfde imago zouden krijgen als de mega-varkensstallen die we kennen in Nederland. Mensen veroordelen graag de veehouder als de bron van het kwaad en niet de vleesindustrie en haar consumenten. En zo lijkt de publieke opinie zich ook tegen de eigenaren van datacenters te keren in plaats van na te denken over de ongebreidelde datahonger van ons allemaal. Als we niet uitkijken krijgen CIO’s hetzelfde stempel als de Nederlandse veehouders.

Stiekem weten we allemaal dat het energieverbruik van een mobiele telefoon niet stopt als we het draadje van de oplader er uit trekken. Alle apps, YouTube filmpjes, FaceTime gesprekken, agenda’s, en honderden andere “handige” apps halen allemaal ergens gegevens op. En dat “ergens” is natuurlijk gewoon een datacenter met duizenden racks vol zoemende servers. Tel daar je oven, auto, TV, deurbel, thermostaat en nog veel meer bij op en je beseft je dat die datacenters er ook voor iedereen staan.

Maar laten we nu eens naar een aanbieder van clouddiensten als Enable U kijken. Iedere overheidsinstelling wil een DiGiD integratie voor autorisatiedoeleinden, toegang tot de Berichtenbox, gegevens uitwisselen met de nationale overheid, waterschappen en de provincie. Iedereen wil, om de WOO betaalbaar te houden, documenten anonimiseren en bijna iedere organisatie maakt deel uit van supply chains (of waardeketens) waarbij in- en externe applicaties continue gegevens uitwisselen.

Al die integraties, die kan iedereen natuurlijk op eigen servers draaien, met eigen specialisten om alles te beveiligen en te monitoren. Of je maakt gebruik van een clouddienst. Waar het werk van al die aparte servers nu gedaan wordt door een veel kleiner aantal, optimaal geconfigureerde en beveiligde systemen. Kijk, dat is dan weer wel efficiënt en een mooie tegenwicht tegen de energiehongerige consumentensystemen. Toch belangrijk dat we ook die kant van het verhaal eens naar buiten brengen?